Miten voin suojata omat tiedostoni? Käyttöoikeusehtojen 5 § mukaan olen itse vastuussa tiedostojeni suojaamisesta. Näin voin tehdä esimerkiksi siten, että pidän salasanani ainoastaan omana tietonani. En kirjoita sitä mihinkään selkeästi ylös ja pidän sen sellaisena, että varmasti muistan sen tulevaisuudessakin, mutta kuitenkin henkilökohtaisena ja jollain tapaa monimutkaisena. Salasana on myös vaihdettava riittävän usein. Jos kirjaudun sisään tunnuksillani esimerkiksi koulun tietokoneella, minun on muistettava kirjautua ulos, tai seuraavan käyttäjän on mahdollista päästä käsiksi tiedostoihini.

Jos aukaisen tietokoneen ja siinä on toisen käyttäjän tunnukset auki, tiedostojen avaaminen ja tutkiminen on kiellettyä. Käyttöoikeusehtojen 7 § mukaan tietomurto eli toisen tunnuksen/tiedostojen oikeudeton käyttö ja myös käytön yritys on rangaistava teko Suomen rikoslaissa. Käyttöoikeusehtojen 9 § mukaan minun on siis kirjauduttava ulos tunnuksilta, ja jos tiedän, että minä tai joku toinen on vahingossa saanut muille osoitettuja tietoja, tulee minun ilmoittaa tapahtumasta IT-henkilöstölle. En saa käyttää tietoja omaksi hyödykseni, levittää niitä eteenpäin tai tallentaa itselleni. 

Salasanan vaihtaminen on mahdollista esimerkiksi osoitteessa 
https://vaihda.osao.fi/. Toinen tapa on vaihtaa salasana koulun verkossa olevalla Windows-työasemalla. Alapuolella ohjeet tähän, jotka löytyvät myös OSAOn nettisivuilta Näin vaihdat salasanasi.

  1. Kirjaudu työasemalle
  2. Paina Ctrl+Alt-Del
  3. Valitse Muuta Salasana
  4. Anna vanha salasanasi ja kirjoita uusi salasana kahteen kertaan sille varattuihin kenttiin.
  5. Paina Enteriä/hyväksymispainiketta. 

Jos salasana on unohtunut, voin tilata uuden lähettämällä käyttäjätunnukseni puhelinnumeroon 040 141 5001.

Millainen hyvän salasanan sitten tulisi olla? Alapuolella hyviä ohjeita OSAOn nettisivuilta!


Salasana.jpg